Вие сте тук

Начало » УЧЕНИЦИ ОТ ОУ „МАКСИМ ГОРКИ” УЧАСТВАХА ВЪВ ВТОРА МОБИЛНОСТ ПО ПРОЕКТ ЕРАЗЪМ+

УЧЕНИЦИ ОТ ОУ „МАКСИМ ГОРКИ” УЧАСТВАХА ВЪВ ВТОРА МОБИЛНОСТ ПО ПРОЕКТ ЕРАЗЪМ+

От 06.04.2019г. до 13.04.2019г. се проведе втората мобилност по проекта „Unique Notes of the Same Song” -  UNOTSS 2018 - 1- DE03-KA229-047132_6  по Програма  „Erasmus+”, Ключова дейност 2: ”Стратегически партньорства”, сектор „Училищно образование”, финансиран от Център за развитие на човешки ресурси.  Ученици и учители от България, Германия, Полша, Турция и Румъния бяхме топло посрещнати от домакините от училище „I. I. S. S. F. FERRARA”, град Палермо, Италия. Представители на ОУ „Максим Горки” от гр. Левски бяха: г-жа Даниела Георгиева – директор на училището, г-жа Валентина Иванова – старши учител по математика и координатор по проекта, г-жа Теменужка Янева – старши учител по английски език, г-жа Уляна Брункова – старши учител по история и цивилизации и учениците от четвърти клас – Цветелина Миленова, Даяна Дончева и Александър Методиев.

 На 08.04. се събрахме всички партньори в училището, като домакините ни запознаха с образователната система в Италия, посетихме няколко класни стаи и кабинети, а учениците присъстваха в учебни часове по музика, изобразително изкуство и италиански език. Италианските ученици представиха интересни факти за страната – географско положение, държавни символи, известни културни паметници, типични ястия за страната, фолклор и съвременна италианска  популярна  музика. Следобед в кметството бяхме посрещнати и от Кмета на гр. Палермо.

На следващият ден ученици от училището домакин, представиха своя традиционен инструмент – маранзано и изиграха италиански народен танц. Всички ученици под съпровод на китара и маранзано изпяха на английски език първата част на песента.

На 09.04. посетихме в града обекти на културното наследство на ЮНЕСКО като „Massimo Theatre” и „Sallnas Museum”.

През следващите дни посетихме „Valley of the Temples” и  „Skala dei Turchi” в гр. Агриженто, а най-големите ентусиасти от шестте държави се изкачиха до високо място, от което се разкриват чудни гледки. Потопихме се в атмосферата на минали времена като разгледахме замъка „Zisa” в Монреале и „Palazzo dei Normanni” и „Cappella Platina” в гр. Палермо.

Последният ден направихме една малка екскурзия до Мондело по пристанището и по крайбрежната улица, където видяхме природните красоти и забележителностите на града.

Последната вечер всички бяхме почетни гости в замък, разположен в най-високата част на Палермо. Обсъдени бяха предстоящи дейности за третата мобилност от проекта.

Участието ни в тази среща  ни даде  възможност да осъществим заплануваните дейности до момента, да обменим опит с учители от другите екипи и да се докоснем до културата и бита на Италия.

Валентина Иванова

старши учител

координатор по проекта