Вие сте тук

Начало » УЧАСТИЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ ОУ „МАКСИМ ГОРКИ“ В ТРЕТА МОБИЛНОСТ В ПОЛША

УЧАСТИЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ ОУ „МАКСИМ ГОРКИ“ В ТРЕТА МОБИЛНОСТ В ПОЛША

От 19 май до 24 май 2019 година се проведе планирана мобилност по Проект № 2018-1-DЕ03-КА229-047132_6 по Програма на Европейския съюз „Еразъм +“  в гр. Реда, Полша на тема „Уникални ноти на една и съща песен“. В мобилността взеха участие г-жа Валентина Иванова, г-жа Теменужка Янева и учениците от пети и шести клас - Боряна Венциславова, Ан – Никол Недкова, Божидара Данова и Венцислав Венциславов.

Домакин бе училище “Powiatowy Zespol Szkol w Redzie”, гр. Реда, Полша. През първият ден на мобилността имахме тържествен прием, на който директора на училището поздрави участниците в проекта и пожела успех на всички.

Полските ученици представиха презентации за историята, културата и традиции на кашубите.  Те са западнославянска етническа група, която населява областта Кашубия, част от Поморското войводство, Северна Полша. Тяхна традиционна столица е град Гданск. Кашубите считат себе си за потомци на древнославянското племе поморяни. Бяхме топло посрещнати и от кмета на град Вежхерово.

През вторият ден от визитата учениците участваха в артистичен клас по полски народни танци. По-късно всички участници изпяха на английски език следващият куплет от песента. 

Всеки ден от престоя беше изпълнен с вълнуващи моменти и преживявания, с докосване до историята на Полша. Посетихме прекрасните градове Гдиня, Гданск, Сопот и Вежхерово. Разгледахме средновековния замък в Малборк. Той е най-големият в света, изграден изцяло от тухли. Служил е за резиденция на рицарите от Тевтонския орден. Заема площ от повече от 20 хектара. От 1997 година е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Най-голям интерес сред нас предизвикаха пясъчните дюни. На територия от няколко квадратни километра се разиграва природен спектакъл, което е нещо невиждано за Словински национален парк. Огромните дюни, от които най-високата е над 40 метра Гура Лонцка(Góra Łącka), се преместват със скорост от няколко метра годишно и поглъщат заобикалящата парка гора. Площта на дюните създава илюзията за пустиня. Наградата за преминаването през „пустинята” е прекрасният плаж в подножието на пясъчните дюни. Обграждащата го гора, лишена от човешка намеса, също впечатлява и показва естествените процеси, протичащи в горската екосистема.

В края на визитата, наситена с разнообразни събития, всички участници в проекта получиха сертификати за участие.

Посещението ни в Полша бе наситено с много вълнения и емоции и надявам се с трайни приятелства с партньорите от: Румъния, Италия, Турция, Германия и Полша. Спомените, които отнесохме със себе си са незабравими и много силни!

Валентина Иванова

Старши учител

Координатор по проекта