Вие сте тук

Начало » Училище » Град Левски

Град Левски

Община Левски е разположена на територия от 414 км2 в Дунавската равнина, ТученишкоДолноосъмски район. Преобладаващ в общината е равнинният релеф — гр. Левски е разположен на около 60 м надморска височина.
Старото име на Левски (до 1897 г.) е Караагач (от турскиЧерен бряст). Село Левски е първото село в България, обявено за град след 1944 год. През 1945 год. селото е обявено за град. Исторически данни и проучвания установяват, че на територията на общината е съществувал живот от най-дълбока древност. Намерени са останки от праисторически селища, останки от римската епоха, археологически паметници от ранното християнство и средновековната култура.
Град Левски е голям транспортен възел — от главната линия София — Варна, тук влаковете правят връзка за Троян и Ловеч, Свищов. През града преминават два третокласни, но много оживени републикански шосейни пътища — /общо като направления/- Свищов — Левски — Ловеч — Троян и Никопол — Левски — Павликени — В. Търново. На 8 км северно от Левски преминава първокласния път София — /Русе/ — Варна. Трасето на бъдещата магистрала ,,Хемус" ще преминава на десетина километра южно от Левски.
Традиционните за Община Левски, много добре развити, хранително-вкусова, машиностроителна и лека промишленост. От около 2000-та година се забелязва оживление в икономиката. Увеличават се инвестициите и на местния бизнес, и на външните фирми, работещи на територията на общината.
18 юли — празник на град Левски
С начало през 2005-та, всяка година, в дните около 16 юни — рожден ден на Георги Парцалев, се провежда Фестивал на изкуствата „Парцалев“.
След възстановяване на пистата през 2006-та година, на мотополигон „Левски“, край с. Козар Белене (на 4 км от Левски и непосредствено до първокласния път София-Варна) се провежда редовно кръг от националния шампионат по мотокрос „GRAND PRIX LEVSKI“.
На територията на града работят училищата:
  • Професионалната гимназия по селско стопанство (ПГСС) „Никола Йонков Вапацаров“
  • Професионална гимназия по транспорт и лека промишленост
  • СОУ „Крум Попов“
  • НУ „Христо Ботев“
  • ОУ „Максим Горки“
 

 Разположение на ОУ Максим Горки в град Левски.